De trouwlocatie kiezen

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voor je huwelijk is de trouwlocatie. De locatie waar jullie straks willen trouwen moet passen bij de stijl van de trouwdag en natuurlijk ook bij jullie budget. Er zijn meer dan 3500 vaste locaties in Nederland. En dan is het in bijna iedere gemeente ook nog eens mogelijk om te kiezen voor een vrije trouwlocatie. Maar hoe weet je nu welke locatie het beste bij jullie past? 

Waar moet de trouwlocatie aan voldoen

Bij het kiezen van de trouwlocatie is het in ieder van belang dat je eerst een aantal zaken op een rijtje zet. Waar moet jullie ideale trouwlocatie aan voldoen? Heb je hiervoor een bepaald budget voor uitgetrokken? Speelt de bepaalde sfeer, ligging en uitstraling een grote rol? Moet de locatie groot of juist knus zijn? Kies je voor verschillende locaties voor het trouwen en voor de receptie of bruiloft of wil je de tijdens hele trouwdag juist niet van plek wisselen? Tevens moet je eerst weten of jullie het huwelijksfeest volledig laten verzorgen door de locatie of zoek je juist naar een mogelijkheid waar je zelf de catering kunt (laten) verzorgen? Ook moet je vooraf weten hoeveel gasten jullie kunnen verwachten, zowel tijdens de huwelijksceremonie en daarna bij het aansnijden van de bruidstaart en tevens tijdens de bruiloft. Aan dergelijke punten zal de trouw- en feestlocatie zeker moeten voldoen. Met deze kennis wordt het een stuk eenvoudiger om de ideale trouwlocatie of feestlocatie voor jullie grote dag te vinden.

Verschillende trouwlocaties

Voor de huwelijksvoltrekking wordt nog altijd wel gebruik gemaakt van de trouwzaal in het gemeentehuis of stadhuis, maar dat is toch wel aanzienlijk minder geworden dan voorheen. Er zijn nu zoveel verschillende en unieke trouwlocaties. Check van te voren of de locatie een officiële trouwlocatie binnen de gemeente is. In dat geval hoef je geen aanvraag te doen om daar te mogen trouwen. Als je gebruik wilt maken van een vrije trouwlocatie, dan moet je hier een standaard formulier voor invullen. De locatiehouder kan je hier alles over vertellen. Voor meer informatie kijk je even naar de regels voor trouwen in jouw gemeente.

partycentrum-bruins-trouwlocatie

Trouwlocatie BIJBruins

Trouwen in een kasteel

Heb je je altijd al een prinses willen voelen? Dan is trouwen in een kasteel echt iets voor jou! In Nederland zijn er diverse kastelen waar je een fantastische trouwerij en bruiloft kunt vieren. Trouwen in een kasteel is romantisch, maar je moet wel van deze stijl houden. Bij een kasteel zijn meestal prachtige tuinen aangelegd. Een prachtig decor voor de trouwreportage dus! Bij mooi weer kun je zelfs trouwen in deze prachtige kasteeltuinen. Een ander voordeel is dat de meeste kastelen ook  over een bruidssuite beschikken. Zo is na het avondfeest voor jullie de trouwdag niet direct afgelopen, maar kun je deze beëindigen in de romantische sferen van de kasteelsuite, uiteraard met een prachtig ontbijt in de ochtend.

Trouwen op het strand

Over romantisch gesproken... Een heel andere sfeer dan een kasteel, maar zeker niet minder uniek is trouwen op het strand. Ja ja... trouwen met met je voeten in het zand! Nederland kent prachtige trouwlocaties aan het strand waar jullie een onvergetelijk huwelijk kunnen vieren. Het enige nadeel is dat het in Nederland niet altijd mooi weer is, maar daar hebben de locaties wel een prima oplossing voor. Want ook een huwelijksvoltrekking in een een strandpaviljoen met uitzicht op de zee, de bijbehorende geluiden en de geur van de zilte zeelucht is zeker geen straf.

Trouwen op een landgoed

Voor een exclusieve bruiloft is trouwen op een landgoed de juiste keuze. Landgoederen hebben meestal een unieke ligging midden in de natuur. Ze beschikken over een prachtige grote tuin waar jullie met mooi weer kunnen trouwen. Vaak heeft een landgoed meerdere locaties voor de huwelijksvoltrekking, denk hierbij aan een prieel, koetshuis e.d. Ook beschikken de meeste landgoederen over een bruidssuite en/of hotelkamers. 

parklocatie-de-jaargetijden

Foto: Parklocatie De Jaargetijden

Trouwen in een kerk

Er zijn steeds meer bruidsparen die ervoor kiezen om te trouwen in een kerk. Wel vindt het kerkelijk huwelijk ná de wettelijke ceremonie plaats. In de meeste kerken kun je het burgerlijke- en kerkelijke huwelijk afsluiten. De meeste kerken zijn geëxploiteerd door horeca ondernemers of stichtingen met vrijwilligers. Bij een kerkelijk huwelijk laten jullie het huwelijk inzegenen door een dominee of priester. Wanneer je lid bent van een bepaalde gemeenschap, kun je soms kosteloos gebruik maken van de kerk. 

Trouwen in een partycentrum

Een partycentrum is de meest veelzijdige trouwlocatie die we kennen. Een partycentrum beschikt over verschillende zalen. Vaak zijn de zaalgroottes eenvoudig aan te passen en ook de styling en decoratie kun je zelf regelen. Mocht je budget niet zo groot zijn dan is een partycentrum de perfecte locatie. Je bespaart namelijk kosten door je gehele trouwdag op 1 locatie te vieren. Ook heeft een partycentrum een goede keuken voor diners, buffetten en hapjes. Een ander voordeel van een partycentrum is dat de meeste beschikken over een bruidssuite en/of hotelkamers. 

trouwen-partycentrum

Foto: Onder Ons

Culturele trouwlocaties

Houden jullie van cultuur? Dan is het misschien een idee om jullie interesse te combineren met de trouwdag. Bij culturele locaties kun je denken aan een museum, galerie, oude molen, fort, historische gebouwen e.d. Mocht jullie favoriete culturele locatie nog geen officiële trouwlocatie zijn, dan bieden steeds meer gemeenten de mogelijkheid om te trouwen op een locatie naar keuze. Jullie favoriete locatie kan dus zomaar een trouwlocatie zijn. 

Een restaurant als trouwlocatie

Mochten jullie willen trouwen met een select gezelschap dan is trouwen in een restaurant een uitstekende optie. Geen standaard verloop van de dag maar een programma aangepast op jullie gezelschap. Ook heb je het voordeel dat elk restaurant beschikt over een fantastische keuken voor de bruidstaart, het huwelijksdiner en de hapjes voor bij het avondfeest. 

restaurant-de-bagatelle

Foto: Restaurant De Bagatelle


Trouwen op een boot

Letterlijk en figuurlijk het huwelijksbootje instappen. Trouwen op een boot staat garant voor prachtig uitzicht, een besloten feest en originaliteit. Je kunt trouwen op een luxe cruiseschip, een unieke klipper of een schitterend partyschip. De keuze moet je maken op basis van de boot die past bij jullie eigen stijl en wensen. In de meeste gemeenten moet de boot of het schip aangemeerd zijn aan vaste wal binnen de gemeente. Men wordt hier de laatste jaren wat soepeler in en in sommige gemeenten is het al mogelijk om al varend elkaar het ja-woord te geven. 


Trouwen in een boerderij hoeve of molen

Wanneer je een kasteel of landgoed een beetje “te” vindt, is een boerderij, hoeve of molen als trouwlocatie echt iets voor jou! Bij een bruiloft op een boerderij, hoeve of molen hoeft het allemaal niet zo strak te verlopen. Een bruiloft op een boerderij is meestal buiten. Er zijn ook boerderijen die verbouwd zijn tot een moderne locatie met verschillende zalen. Het wordt een dag vol liefde!


Tips om de juiste trouwlocatie te vinden

  1. Kijk rond op internet, bezoek bruidsbeurzen en open dagen, vraag rond in je kennissenkring en vergeet niet de cateraars te vragen. Zij hebben namelijk veel ervaring met trouwlocaties door heel Nederland.
  2. Heb je al een locatie op het oog? Pak de telefoon en bel ze op. Je krijgt zo gelijk een indruk van de locatie. Stel vragen en noteer de antwoorden. Mocht je er een goed gevoel bij hebben dan kun je eventueel een afspraak maken om de locatie te bezichtigen.
  3. De volgende stap is om de locatie te bezoeken. Maak van tevoren een lijst met praktische vragen. Let tijdens de bezichtiging op de sfeer en het gevoel wat je bij de locatie krijgt.
  4. Heb jij jouw droomlocatie gevonden? Reserveer ‘m dan zo snel mogelijk! Voor je het weet is de locatie niet meer beschikbaar op de datum dat jullie willen trouwen en dat zou zonde zijn. De trouwlocatie wordt zes tot twaalf maanden van tevoren geboekt, dit is afhankelijk van het seizoen. 

Leuke adresjes

Onder Ons

Onder Ons

Trouwlocatie
Hof van Dalfsen

Hof van Dalfsen

trouwlocatie
Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

trouwlocatie
't Witte Peerd

't Witte Peerd

trouwlocatie
Reimink Hofje van Buisman

Reimink Hofje van Buisman

trouwlocatie
Bij Bruins

Bij Bruins

TrouwlocatieBezoek ook de website:

Trouwen in Gelderland

Volg ons op social media