Een knappe camera maakt nog geen goede fotograaf.

Optimisme na de crisis

Nadat enkele jaren geleden de economische crisis langere tijd heeft huisgehouden in ons land, is de angst gelukkig  alweer volledig ingehaald door optimisme. Heel voorzichtig wordt er weer meer getrouwd en zien we dat de ondernemers zich meer en meer actief gaan profileren naar hun doelgroep... de a.s bruidsparen. De social media zoals Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest e.d. worden hier volop voor benut en gelukkig voor ons is men ook weer op zoek naar de betere portals op het internet om te adverteren. Wij hebben dus niets te klagen op dit moment.

Prijskaartje versus kwaliteit

Toch heeft de meedogenloze crisis binnen veel vakgebieden diepe sporen achtergelaten die in onze visie ook niet meer zullen verdwijnen.
Al heeft die crisis niet iedereen geraakt, het gehele consumentengedrag is hierdoor wel sterk veranderd. Het internet had hier al eerder een bijdrage in geleverd doordat consumenten vaak al online gaan voorshoppen en prijs vergelijken, waardoor het vaste loopje naar de vertrouwde winkel of leverancier niet meer vanzelfsprekend is. Vooral het prijs vergelijken is de laatste jaren een vast verschijnsel geworden binnen het consumentengedrag, waardoor een ondernemer zich naast de kwaliteit en service ook nog eens extra op de prijsstelling moet toeleggen. Helaas gaan kwaliteit + service niet altijd samen met concurrerende prijzen en tarieven.

De fotografen

Een branche waar ik zelf dagelijks mee in contact staan en waar dit probleem sterk op van toepassing is, zijn de fotografen. Vanaf het moment dat een a.s. bruidspaar contact opneemt met een ervaren en vakbekwame trouwfotograaf, tót het moment dat een sublieme trouwreportage met album e.d. wordt afgeleverd, zijn vele uren van vakwerk verstreken. Als de fotograaf al deze uren naar behoren in het eindtarief berekend, zal menig bruidspaar in spé tot hun schrik opmerken dat zij dit niet in hun budget hebben opgenomen.

dennis-esselink-bruidsfotografie-kampen

Foto: Dennis Esselink Fotografie

Vakantiekiekjes

Persoonlijk ben ik voorstander van het vrijgeven van branche-eisen m.b.t. diploma's en vestigingsregels. Maar helaas heeft dit met zich meegebracht dat veel mensen die beschikken over een knappe digitale camera en veel complimenten hebben gekregen over de gemaakte vakantiekiekjes en de fotoreportage van een kinderfeestje, zich als fotograaf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel Daarna een mooie website laten bouwen en voortaan dus als fotograaf door het leven gaan.

Zelf roep ik al jaren dat iemand met een KvK inschrijving wel zelfstandig is maar zich nog lang geen ondernemer mag noemen. Zo ook is niet iedere zelfstandige met een camera en website een vakbekwame fotograaf.

dennis-esselink-trouwfotografie-kampen

Foto: Dennis Esselink Fotografie
 

De klik met de trouwfotograaf!

Lieve aanstaande bruidsparen: Kijk eerst heel goed naar het werk dat de trouwfotograaf van jullie keuze eerder al heeft afgeleverd. Kijk en voel of de stijl van de trouwreportages past bij jullie stijl en verwachtingen. En is er een klik met de trouwfotograaf, die 's ochtends samen met de bruidegom aanbelt bij de bruid op één van de mooiste dagen van jullie leven? Als dat allemaal positief is, kijk dan pas naar het tarief voor de trouwreportage en vergelijk daarna het volledige pakket met andere aanbieders met lagere tarieven.

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je niet in zee moet gaan met een goedkope fotograaf, maar laat de kosten niet het zwaarste onderdeel zijn bij jullie beslissing. Zelf weet je het beste hoe de kosten binnen jullie budget een rol spelen en hoe zwaar dit mee weegt binnen jullie keuze voor de huwelijksfotograaf, met wie jullie de trouwdag grotendeels samen gaan doorbrengen.

Namens het team van TrouweninOverijssel.nl wens ik jullie alvast veel plezier en wijsheid bij de voorbereiding op de trouwdag en voor later een behouden vaart in het huwelijksbootje.

Lees ook het artikel over de groepsfoto tijdens de bruiloft.

Leuke adresjes

Bruidsmode Lisa

Bruidsmode Lisa

moderne en eigentijdse trouwjurken
CreAlied

CreAlied

op maat gemaakte decoratie voor het huwelijk
Gupje

Gupje

elke trouwkaart wordt gratis op maat gemaakt

Ook interessant

De kosten van een bruidsfotograaf

De kosten van een bruidsfotograaf

De Loveshoot

De Loveshoot
Bezoek ook de website:

Trouwen in Gelderland

Volg ons op social media