Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap 

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten, dan zijn er diverse regels waar je je aan moet houden en dingen waar je aan moet denken.

De regels en voorwaarden bij trouwen of geregistreerd partnerschap

Voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap moet je rekening houden met het volgende:

  • Jullie moeten beide minimaal 18 jaar zijn.
  • Je mag uiteraard niet al met een ander getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Als een van jullie onder curatele staat, dan moet je goedkeuring aanvragen bij de curator of kantonrechter.

Met betrekking tot een huwelijk tussen familieleden zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je mag niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan als er sprake is van een ouder/kinder relatie, grootouders met kleinkinderen of broers en zussen.

Betekenis van huwelijksdispensatie

Voldoen jullie niet een of meer regels voor een wettelijk huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan kun je alsnog toestemming aanvragen bij de minister van Veiligheid en Justitie. Als je daarvoor dan toestemming krijgt, dan heet dat huwelijksdispensatie. Die huwelijksdispensatie kan voorkomen als er sprake is van een familieverband door adoptie.

Wat moet je regelen bij de gemeente?

Je moet in ieder geval bij de gemeente zijn voor het melden en afsluiten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ten minste 2 weken voor de trouwdag moet je deze melding doen. Dit doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar jullie gaan trouwen of het geregistreerd partnerschap gaan sluiten. Je moet in ieder geval de getuigen aanmelden: Tenminste 2 en maximaal 4. Deze getuigen moeten wel minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet je doorgeven of je onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen trouwen. Tevens wordt er om informatie gevraag die per gemeente kan verschillen. Deze info kun je via de ambtenaar krijgen, maar je kunt ook vooraf kijken op de website van jouw gemeente of eerst even bellen naar het gemeentehuis.

Digitale melding van het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Ook de gemeenten gaan met hun tijd mee. Je kunt nu dan ook digitale melding van het huwelijk of geregistreerd partnerschap doen.
Bij een huwelijksmelding hoeven jullie tegenwoordig geen geboorteakte meer te overhandigen. Je kunt de geboortegegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgeven. Kan de ambtenaar de geboortegegevens niet controleren in de Basisregistratie Personen (BRP) en kun je jouw geboorteakte niet aanleveren? Dan mag je een beëdigde verklaring over jouw geboortegegevens afleggen.

Trouwen in de kerk, moskee, e.d.

Als jullie naast het burgerlijk huwelijk ook kiezen voor een religieus huwelijk, zoals het trouwen in de kerk, een moskee of ander religieuze locatie, dan moet je bij het plannen er wel rekening mee houden dat je eerst voor de wet moet trouwen en daarna pas het religieuze huwelijk mag sluiten. 

Het verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap kennen 2 duidelijke verschillen.

  • Als je kiest voor trouwen,  dan moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. De schriftelijke registratie is hierbij voldoende.
  • Zonder minderjarige kinderen kan het geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beëindigd worden. Bij een echtscheiding is altijd de uitspraak van een rechter nodig.
  • Bij een geregistreerd partnerschap is er geen sprake van scheiding van tafel en bed. Bij het huwelijk is dat wel zo.

Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht.

Trouwen zonder aanwezigheid partner

Als jij of je toekomstige man niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan verschijnen, omdat bijvoorbeeld één van jullie ernstig ziek is. Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie een vergunning geven om jullie huwelijk bij volmacht te voltrekken. 

Een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap, en jullie willen graag trouwen? Dan kun je het geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Dit moet je bij de gemeente regelen en is mogelijk in iedere gemeente. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.

Kinderen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als er een kind wordt geboren uit een geregistreerd partnerschap of huwelijk, dan krijgt het kind automatisch jullie beiden als ouders, ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechtelijke band zorgt er voor dat de ouders het gezag hebben over hun kind en dat hun kind erft van de ouders.

Ouderschap bij huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van gelijk geslacht

In Nederland is het gelukkig zo dat een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen 2 mannen of 2 vrouwen grotendeels gelijk is met een huwelijk tussen man en vrouw. Alleen als er kinderen komen zijn er wel belangrijke verschillen.

Huwelijk of partnerschap van 2 vrouwen

Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap over het kind. Het hangt van de concrete situatie af of de andere vrouw (moeder) ook automatisch het ouderschap krijgt.

Huwelijk of partnerschap van 2 mannen

Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk van 2 mannen gelden hele andere regels. De echtgenoot of geregistreerde partner van de vader van het kind kan het ouderschap verkrijgen door adoptie of erkenning van het kind.

Erkenning huwelijk en geregistreerd partnerschap in het buitenland

Een huwelijk tussen een man en vrouw wordt in principe overal in de wereld erkend. Dit is niet het geval bij een huwelijk van 2 personen van hetzelfde geslacht, dit geldt ook voor een geregistreerd partnerschap. Als je wat langer in het buitenland verblijft, of dat je gaat emigreren, dan kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld met het erfrecht.

Wonen in buitenland en trouwen in Nederland

Je bent een Nederlandse en je woont in het buitenland en je wilt toch graag in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet je dit bij de gemeente Den Haag aangeven en kenbaar maken dat jullie met elkaar willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan in Nederland.

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Bron: Rijksoverheid.nl

Leuke adresjes

Chateauhotel en -restaurant De Havixhorst

Chateauhotel en -restaurant De Havixhorst

Sfeervolle trouw en feestlocatie
Goudsmederij Yelkencian

Goudsmederij Yelkencian

trouwringen
Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

huwelijksnacht
Kyra’s focus fotografie

Kyra’s focus fotografie

Betrokken, spontane en creatieve bruidsfotograaf
De Galazaak Nijverdal

De Galazaak Nijverdal

uniek aanbod jurken

Ook interessant

Etiquette regels voor de trouwdag

Etiquette regels voor de trouwdag

Trouwen in gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen




Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media