Voordat jullie kunnen trouwen, moeten jullie bij de gemeente hier eerst een melding van doen. Jullie maken daarmee jullie voornemen om te trouwen bekend. Voorheen heette dit ook wel ondertrouw. Dit voornemen maak je bekend door middel van een persoonlijke of schriftelijke melding bij de ambtenaar burgerlijke stand van de trouwgemeente. Je kunt hiervoor een formulier invullen op de website van de gemeente Hardenberg. Trouwen kan op zijn vroegst 14 dagen ná deze melding. Na het melden van het voorgenomen huwelijk moeten jullie binnen één jaar trouwen. trouwen in trouwzaal gemeentehuis Hardenberg De moderne trouwzaal van de gemeente Hardenberg
Als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit bezitten en in Nederland wonen, dan wel EU-onderdaan zijn of een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd bezitten, kun je gebruik maken van twee formulieren (deze vinden jullie op de website van de gemeente) om een melding te doen. Als één van jullie beide de Nederlandse nationaliteit heeft en je woont in het buitenland, dan moet je een melding maken bij de gemeente Den Haag. Deze melding moet voorzien zijn van kopieën van geldige legitimatiebewijzen van jezelf, en je aanstaande echtgenoot en van getuigen.
Bij een melding van een huwelijk kan de gemeente vragen naar bepaalde documenten: Geboortebewijs. Bij minderjarigen of iemand die onder toezicht staat (curatele), wordt een toestemmingsbewijs gevraagd, Geldig .identiteitsbewijs Afschrift basisregistratie personen (met daarin een verklaring van burgerlijke staat en nationaliteit). Gegevens van de getuigen en een kopie van hun identiteitsbewijzen. Wat je nodig hebt bij huwelijksaangifte, verschilt per aanstaande bruidspaar. Neem daarom altijd contact op met de gemeente. Zij kunnen je precies vertellen wat je mee moet nemen.
Als jullie willen trouwen, dan zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je moet 18 jaar of ouder zijn. Als je een kind hebt of zwanger bent, mag je vanaf 16 jaar trouwen, maar dan moeten je ouders of de rechtbank hier wel toestemming voor geven. Je bent niet getrouwd en staat ook niet geregistreerd als partner. Jij en je partner zijn geen directe familie van elkaar.
Als jullie gaan trouwen in de gemeente Hardenberg, kun je zelf een trouwambtenaar van de gemeente kiezen, maar je kunt ook kiezen voor een zelfstandige trouwamtenaar. Ook is er de mogelijkheid om je door een familielid, vriend of vriendin te laten trouwen, dit wordt "Trouwambtenaar voor 1 dag" genoemd. Op deze website hebben we een artikel geschreven waar de verschillende trouwambtenaren worden omschreven en uitgelegd hoe dit allemaal werkt. Wil je meer informatie over de trouwambtenaren lees dan het artikel "Trouwamtenaar kiezen"
Trouwen in Hardenberg betekent trouwen in één van de meest sfeervolle gemeentes van Overijssel. De gemeente heeft voldoende mooie locaties om te trouwen. Hebben jullie zelf een locatie in gedachten, dan is ook dat mogelijk. Jullie kunnen er ook voor kiezen om in het gemeentehuis te gaan trouwen. Het gemeentehuis heeft de beschikking over een moderne trouwzaal. Willen jullie trouwen op een door jullie zelf gekozen trouwlocatie? Dan is dit in de meeste gevallen ook mogelijk.
Als jullie willen trouwen op een vrije locatie, moet je een aanvraagformulier invullen en deze uiterlijk vier maanden voor de huwelijksdatum in te dienen. Dit aanvraagformulier vind je op de website van de gemeente.
De kosten voor een huwelijk zijn afhankelijk van de dag, het tijdstip en de locatie waarop jullie willen trouwen. Voor de actuele prijzen verwijzen we je naar de website van de gemeente.
Bij de gemeente Hardenberg hebben jullie de mogelijkheid om op een dinsdag- of woensdagochtend om 09.00 uur gratis te trouwen. Wel moet daarvoor minimaal één van jullie woonachtig zijn in Hardenberg. Houd bij een kosteloos huwelijk rekening met het volgende: Trouwambtenaar wordt door de gemeente aangewezen. Er is geen mogelijkheid tot het draaien van muziek. Het huwelijk wordt niet in de trouwzaal voltrokken, maar in een kamer Alleen de getuigen en eventuele eigen kinderen mogen aanwezig zijn. Het is een sobere ceremonie zonder toespraak (hooguit 10 minuten). Bij een gratis huwelijk betaal je eventueel wel de kosten voor de huwelijksakte en/of voor het trouwboekje.
Tijdens de melding kun je een 'verklaring naamgebruik' ondertekenen. Je kiest dan welke naam je na het huwelijk wilt gaan gebruiken. Je krijgt door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven. Jullie kunnen beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden: Je eigen naam. Naam van de echtgenoot. Naam van de echtgenoot, gevolgd door de eigen naam. Eigen naam, gevolgd door de naam van de echtgenoot.
Er zijn natuurlijk in de gemeente Hardenberg ook bedrijven die iets met trouwen doen. Voor een trouwjurk verwijzen we je graag naar Compagne Bruidsmode, zij weten precies wat een bruidje wil en wat bij een bepaalde bruid past. Daarbij is het makkelijk om de trouwjurk te passen bij een bruidswinkel dicht bij jou in de buurt, want het passen van een jurk doe je meerdere malen voor de trouwdag.
Gemeentehuis Hardenberg Stephanuspark 1
7772 HZ Hardenberg
Tel: 0523 289111
Website: www.hardenberg.nl
E-mail: gemeente@hardenberg.nl