Menu

Gemeente Enschede

Trouwen in de gemeente Enschede

Trouwen in Enschede

Enschede is een vrij grote en vooral bruisende stad die altijd goed met z'n tijd mee gaat. Winkels, bars, restaurants, een diversiteit aan woningen, etc. Datzelfde geldt ook voor het trouwen in Enschede en de andere plaatsen in de gemeente: Boekelo. Usselo, Glanerbrug en Lonneker. Als je gaat trouwen in de gemeente Enschede dan mag je behoorlijk veel zelf beslissen, zoals de dag en trouwdatum, de trouwlocatie, de trouwambtenaar, etc. En dan bedoelen we niet alleen de officiële trouwlocaties in Enschede en de trouwambtenaren in dienst van de gemeente, maar de volledige vrije keuze. In dit artikel leggen we je alles uit over de voltrekking van het huwelijk in Enschede.
 

Het huwelijk aanmelden

Nu jullie hebben gekozen om in de gemeente Enschede te gaan trouwen kun je dus vast wel wat hulp gebruiken. Voordat je officieel toestemming krijgt om te trouwen in Enschede moet je de trouwplannen melden bij de gemeente Enschede. Dit moet uiterlijk 2 weken voordat het huwelijk plaats vindt en maximaal 1 jaar van te voren. Het beste moment is als je de trouwdatum in ieder geval hebt gekozen, want die moet je dan doorgeven. Je kunt ook even wachten totdat de keuze van de trouwlocatie en de namen van de getuigen bekend zijn, dan kun je dit  allemaal in 1 keer aanmelden. Het melden van het huwelijk werd voorheen ondertrouw genoemd. Als je aan alle voorwaarden voldoet om te gaan trouwen, dan stuurt de ambtenaar van de burgerlijke stand je een goedkeuring van het voorgenomen huwelijk toe.
 

Getuigen

Bij een huwelijk in de gemeente Enschede mogen tijdens de huwelijksceremonie minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Deze getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Van alle getuigen is een kopie van geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Ook die moet je vooraf doorgeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, ook weer uiterlijk 2 weken van te voren.

trouwen bij Parklocatie De Jaargetijden
Trouwlocatie Parklocatie De Jaargetijden
 

Buitenlands?

Als een van jullie in het buitenland is geboren, eerder in het buitenland getrouwd of gescheiden is geweest of  in het buitenland heeft gewoond, moet hiervan bewijsstukken aanleveren. Regel deze documenten vroegtijdig, want dit wil nog wel eens erg lang duren. Sommige documenten moeten ook nog eens gelegaliseerd worden. Dus als je de trouwdatum weet, kijk dan direct op de website van de gemeente Enschede om te zien welke buitenlandse documenten je nodig bent om hier te kunnen trouwen.
 

Huwelijkse voorwaarden

Als jullie van plan zijn om op huwelijkse voorwaarden te gaan trouwen, dan moet je dit vooraf regelen bij een notaris. Denk eerst goed na over hoe je alles geregeld en beschreven wilt hebben. Wil je daar meer informatie over hebben dan is dat volop vindbaar op het internet. Maar je kunt ook even bellen of mailen met het notariskantoor. Hier kan men je er uitgebreid over informeren. Als je hiervoor een aparte afspraak gaat maken bij de notaris, hou dan wel rekening met de extra kosten die dit met zich mee brengt.
 

Naamgebruik

Het is sinds jaar en dag gewoonte geweest dat de bruid de naam aanneemt van haar (toekomstige) man. Maar tijden veranderen. Het is namelijk helemaal niet verplicht om dat zo te doen. Na het trouwen verandert je achternaam niet automatisch. Wel kan de achternaam van je partner gebruikt worden. Dit geldt overigens voor beide partners. En mocht jullie huwelijk in een later stadium gezegend worden met een kind of kinderen, dan heb je ook de vrijheid van de keuze m.b.t. de achternaam van de kinderen.


Trouwlocaties in Enschede


BABS via de gemeente Enschede

Elk bruidspaar dat gaat trouwen in Enschede, kan zelf kiezen welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) het huwelijk gaat voltrekken. Kijk voor het overzicht van de trouwambtenaren op de website van de gemeente Enschede. je kunt de naam van de trouwambtenaar doorgeven bij de aanmelding van het huwelijk, maar je kunt ook via de gemeente rechtstreeks contact opnemen met de BABS, Deze zal  tijdig met jullie een afspraak maken en komt dan uiterlijk twee weken voor de trouwdag langs om om alles door te nemen en jullie wensen en de mogelijkheden te bespreken.
 

BABS voor een dag

Je kunt natuurlijk ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen, zoals een vriend, vriendin of familielid. Of zelfs een BN'er, favoriete zanger, etc. Je moet hiervoor een verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Enschede. Verder moet de gene die jullie trouwambtenaar voor 1 dag wordt, een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit is goedgekeurd wordt jullie BABS in spé door de rechter beëdigd om voor één dag Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen zijn. Tijdens de voltrekking van het huwelijk is wel een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig om te kijken of het huwelijk volgens de regels wordt gesloten en daarmee rechtsgeldig is.
Alle info voor een BABS voor 1 dag kun je aanvragen bij de gemeente Enschede. Kijk hiervoor ook op de website van de gemeente.
 

Vrije keuze voor de Ambtenaar

Er zijn ook veel zelfstandige BABS'en die hun diensten ook in andere gemeenten aanbieden als waar zij hun standplaats hebben. Een voorwaarde is dat deze persoon al in een andere gemeente benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. In onze categorie huwelijksvoltrekking zie je een overzicht van de aanbieders van deze diensten. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. De betreffende Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan je hier over informeren. Je kunt deze info hier online opvragen.  
Als je toch nog wat meer informatie wilt hebben over de verschillende trouwambtenaren, raden wij je aan om het artikel Trouwambtenaar kiezen te lezen. Misschien dat door dit artikel jouw keuze makkelijker wordt. 
 

Trouwen op een buitenlocatie

De keuze voor de trouwlocatie in de gemeente Enschede is helemaal vrij. Er mag dus overal getrouwd worden. De gekozen locatie moet uiteraard wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals hygiëne, goede zeden, parkeergelegenheid, verkeersveiligheid, geen overlast etc...  Als jullie er voor kiezen om het huwelijk op zo'n vrije trouwlocatie te laten voltrekken, dan moet je het formulier Bevestigingsformulier buitenlocatie (laten) invullen.

Een mooie buitenlocaties die wij jullie aanraden is Parklocatie De Jaargetijden.

Trouwen Parklocatie De Jaargetijden
Buiten trouwen bij Parklocatie De Jaargetijden
 

Gratis trouwen in Enschede

Gratis trouwen in Enschede hoort ook tot de mogelijkheden. Dat kan op woensdag om 8.30 uur en 8.45 uur in het Stadskantoor. het is een envoudige huwelijksvoltrekking van ongeveer eenkwartier. Naast jullie zelf als bruidspaar mogen er nog 4 personen meer aanwezig zijn. 6 personen in totaal dus. Mocht je een trouwboekje wensen, dan moet je die wel betalen.
Als je allebei in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, dan mag je op werkdagen ook gratis trouwen in het Stadhuis en dan zelfs met de gebruikelijke ceremonie.
Voor overige kosten kun je het beste op de website van de gemeente Enschede kijken, want deze zijn altijd up-to-date, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Trouwbedrijven in Enschede

Er zijn een aantal trouwbedrijven in Enschede die we jullie echt aanraden.
Een trouwlocaties die eerder genoemd is op deze pagina: Parklocatie De Jaargetijden 

trouwbedrijven omgeving EnschedeMeer informatie over trouwen in Enschede

Stadhuis Enschede
Hengelosestraat 51
7514 AD Enschede
Tel: 0534 818181 
Website: www.enschede.nl
E-mail: postbus20@enschede.nl