Als jullie van plan zijn om te gaan trouwen in de gemeente Ommen, kunnen jullie hiervoor terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis of een locatie van uw eigen keuze.
Trouwen in Ommen betekent trouwen in één van de meest sfeervolle gemeentes van Nederland. Hebben jullie zelf een trouwlocatie in gedachten, dan is ook dat natuurlijk ook mogelijk.
Als jullie op een vrije trouwlocatie willen trouwen, moet je hiervoor een aanvraagformulier invullen. Deze moet uiterlijk 4 maanden voor de trouwdatum ingediend worden. Dit formulier kun je op de website van de gemeente Ommen vinden.
Misschien hebben jullie een vergunning nodig voor bijvoorbeeld een partytent, bruiloft-muziek, vraag deze z.s.m. aan bij de gemeente om teleurstellingen te voorkomen. Het tijdstip dat is aangegeven bij de melding (dit wordt uitgebreid gesproken verderop deze pagina), is het tijdstip waarop de ambtenaar jullie huwelijk sluit. Jullie staan garant voor de veiligheid van de ambtenaar. Als de ambtenaar zich onveilig voelt op de locatie, heeft de ambtenaar de bevoegdheid om niet verder te gaan met het sluiten van het huwelijk. Er is dan geen recht op restitutie van (of een deel van) de leges. De gemeente Ommen is niet aansprakelijk voor eventuele schade.
Jullie kunnen zelf voor een trouwambtenaar kiezen voor de huwelijksvoltrekking. In de gemeente Ommen zijn verschillende trouwambtenaren beschikbaar om jullie een onvergetelijke dag te bezorgen. Voor een overzicht van beschikbare en actuele trouwambtenaren kun je het beste ook even op de website van de gemeente kijken. Voor jullie huwelijk kunnen jullie de voorkeur voor een trouwambtenaar zelf aangeven. Als jullie voorkeur hebben voor een bepaalde ambtenaar van de burgerlijke stand, dan moet je dit al aangeven als jullie de melding hebben gedaan van het voorgenomen huwelijk. Dan kun je de door de gekozen ambtenaar een afspraak maken en bespreken hoe de ceremonie eruit gaat zien.. Het is gebruikelijk dat de trouwambtenaar ongeveer twee weken van tevoren contact met jullie opneemt.
Het is zelfs mogelijk om een familielid, of een hele goede vriend, vriendin of een tante die ambtenaar burgerlijke stand is in een andere gemeente. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Het college benoemt deze persoon voor één dag tot 'buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand' van de gemeente. Als de persoon niet in een andere gemeente ambtenaar burgerlijke stand is, moet de persoon ook nog worden beëdigd door de rechtbank in Zwolle. De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor één dag krijgt geen vergoeding van de gemeente voor het sluiten van het huwelijk.
Bij het huwelijk is wel een ambtenaar van de gemeente aanwezig. Deze ambtenaar is ter ondersteuning van de 'eigen' trouwambtenaar voor één dag. Er wordt gezorgd voor bijvoorbeeld dat de benodigdheden voor het sluiten van een huwelijk, zoals de trouwakte en het huwelijksboekje, aanwezig zijn op de locatie waar het ja-woord wordt gegeven.
Uiterlijk tien weken voor de trouwdatum moet je de aanvraag en de benodigde formulieren bij de gemeente inleveren. Voor het benoemen van een willekeurig persoon tot trouwambtenaar voor één dag heb je ook diverse documenten nodig: Uittreksel uit de BRP Kopie van legitimatiebewijs
Als de 'eigen' ambtenaar al als trouwambtenaar in dienst is van een andere gemeente, heb je de volgende documenten nodig: Benoemingsbesluit Bewijs van beëdiging bij de rechtbank Kopie van legitimatiebewijs Verzoek tot benoeming Stappenplan Als jullie gaan trouwen, dan komt daar het een en ander bij kijken.Op deze pagina lees je wat praktische informatie waar je rekening mee moet houden. Wat er geregeld moet worden om voor de wet te trouwen, is beschreven in onderstaand stappenplan.Wij wensen jullie heel veel succes en plezier met het plannen en organiseren van jullie trouwdag.
Als je gaat trouwen, kun je hiervoor terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis in Ommen. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vrije trouwlocatie. Let op: aan een vrije trouwlocatie zijn wel extra kosten verbonden. Ook kunnen er door de vrije locatie extra kosten worden gevraagd voor de huur van de locatie. Datum en kosten Hebben jullie al een datum voor het huwelijk? De kosten zijn afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop jullie willen trouwen. Voor de actuele prijzen kun je het beste contact met de gemeente opnemen.
Bij de huwelijksvoltrekking zijn tenminste 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Deze personen moeten minimaal 18 jaar oud zijn. De getuigen worden opgegeven bij de melding van het huwelijk. Maak een melding Als je gaat trouwen, moet je hiervan een melding maken bij de ambtenaar burgerlijke stand. Deze huwelijksmelding werd eerst altijd "ondertrouw"genoemd. Dit is per 1 september 2015 afgeschaft.
Indien gewenst kun je een trouw- of geregistreerd partnerschapsboekje ontvangen. Hieraan zijn kosten verbonden. Je hebt de keuze uit verschillende uitvoeringen van het boekje. Muziek Als iedereen de trouwzaal binnenkomt kan er muziek worden gedraaid. Jullie kunnen zelf bepalen welke muziek. Neem contact op met de trouwlocatie om te vragen naar de mogelijkheden.
Als jullie gaan trouwen, moet je kiezen of je onder huwelijkse voorwaarden gaat trouwen. De komst van kinderen, het starten van een eigen bedrijf of een toekomstige schenking kunnen bepalend zijn bij deze keuze. Meer informatie over dit onderwerp kunnen jullie vinden op de website www.zozijnwenietgetrouwd.nl.
Wanneer jullie willen trouwen, moeten jullie hier eerst melding van maken bij de gemeente Ommen. Jullie maken daarmee jullie voornemen om te trouwen gaan bekend. Voorheen heette dit ook wel ondertrouw. Dit voornemen maak je bekend door middel van een persoonlijke of schriftelijke melding bij de ambtenaar burgerlijke stand. Het formulier hiervoor vind je op de website van de gemeente. Trouwen kan op zijn vroegst 14 dagen ná de melding. Na de melding moeten jullie binnen één jaar trouwen
Je moet 18 jaar of ouder zijn. Als je een kind heeft of zwanger bent, mag je vanaf 16 jaar trouwen. Dan moeten ouders of de rechtbank wel toestemming geven. Je bent niet getrouwd en staat ook niet geregistreerd als partner. Jullie zijn geen directe familie van elkaar. Ouders mogen niet met hun kinderen trouwen en grootouders niet met hun kleinkinderen. Ook broers en zussen mogen dit niet. Ook halfbroers en halfzussen niet. Na de melding moeten jullie binnen één jaar trouwen of het partnerschap laten registreren.
Tijdens de melding kun je ook een 'verklaring naamgebruik' ondertekenen. Er wordt dan gekozen onder welke naam je na het huwelijk genoemd wilt worden. Je krijgt door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven. Jullie kunnen beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:
Eigen naam.
Naam van de echtgenoot.
Naam van de echtgenoot, gevolgd door de eigen naam.
Eigen naam, gevolgd door de naam van de echtgenoot.
Gemeentehuis Ommen
Chevalleraustraat 2
7731 EE Ommen
Tel: 0529 459100
Website: www.ommen.nl
E-mail: gemeente@ommen.nl